عبدالصالح پاک

Abdosaleh Pak

عبدالصالح پاک در سال 1341/9/1 در روستای قره قاشلی از توابع بندر ترکمن به دنیا آمد. دوره تحصیلی ابتدایی را در روستا و دوره راهنمایی و دبیرستان را در شهرستان بندر ترکمن گذارند. به خاطر شاعر بودن پدر او از کودکی با دنیای شعر و ردیف و قافیه و آهنگ و موسیقی آشنا شد و به تقلید از پدر اشعاری می‌سرود. همچنین به خاطر قصه‌های مادرش که هر شب برای او افسانه‌های قدیمی را تعریف می‌کرد، با دنیای خیالی و رمز و راز افسانه‌ها هم آشنا شد.

در روستا به خاطر نبودن سرگرمی‌های جورواجور بچه‌ها هر شب در خانه‌ی یکی از دوستان جمع شده و در حین نوشتن مشق شب، به‌نوبت افسانه‌ای‌ را تعریف می‌کردند. به‌طوری‌که شخصیت‌های افسانه‌ها در نظر آن‌ها، آدم‌های واقعی جلوه می‌کردند و درباره‌ی آن‌ها خاطره‌هایی هم تعریف می‌کردند که در دنیای واقعی هیچ‌وقت اتفاق نیفتاده بود.

عبدالصالح پاک هم‌زمان با آشنا شدن با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، داستان‌نویسی را هم کشف می‌کند و در کلاس‌های آموزش قصه‌نویسی شرکت و در این زمینه هم خودآزمایی می‌کند. او به خاطر علاقه‌اش به افسانه‌ها و داستان در کنار نوشتن داستان، مشغول جمع‌آوری افسانه‌ها می‌شود و برای مکتوب کردن آن‌ها به دنبال افراد کهن‌سال به روستاهای دور و نزدیک سفر می‌کند و خیلی زود مجموعه‌ای از افسانه‌ی مروم ترکمن را جمع‌آوری و بازنویسی می‌کند.

اولین کتاب او که شامل دوازده افسانه‌ی ترکمنی را تشکیل می‌دهد با عنوان «چهل دروغ» توسط انتشارات قدیانی به چاپ می‌رسد.

چاپ شدن این کتاب انگیزه‌ی او را برای جمع‌آوری افسانه‌ها و نوشتن داستان و رمان را بیشتر می‌کند و خیلی زود یک رمان و دو مجموعه‌ی افسانه و یک مجموعه داستان کوتاه از او به چاپ می‌رسد. کتاب «چهل دروغ» از طرف کتابخانه‌ی مونیخ آلمان انتخاب می‌شود و اولین رمانش با نام «جاده بی‌انتها» دیپلم افتخار جشنواره‌ی دوچرخه را دریافت می‌کند. او همچنین جایزه بهترین بازنویسی را از مجله‌ی سلام و شورای کتاب دریافت و دو سال به‌عنوان بهترین خادمان فرهنگ انتخاب می‌شود. در ادامه کتاب «دختر. چوبی» ترجمه و در کشورهای عربی توزیع می‌شود. همچنین چند داستان کوتاه در نشریات ترکمنستان ترجمه و چاپ می‌شود.

آخرین جایزه‌ی او دریافت تندیس و عنوان کتاب سال جشنواره‌ی شهید حبیب غنی پور بارمان «آن‌سوی پرچین خیال» است.

آخرین رمان او با عنوان «شکارچیان شب» در انتشارات علمی، فرهنگی به چاپ رسیده است.

او همچنان در حال جمع‌آوری افسانه است که یک مجموعه که از 88 افسانه تشکیل‌شده است آماده‌ی چاپ دارد و تازه‌ترین قصه‌ی کوتاه او با عنوان «زنبیلی پر از آواز گنجشک» در انتشارات شهر قلم به خوانندگان عرضه‌شده است.

همچنین او زندگی‌نامه‌ی شاعر گران‌سنگ ایران، مهدی اخوان ثالث را با عنوان:”من امیدم” به چاپ رسانده است. این زندگی‌نامه برای آشنایی نوجوانان با یکی از ستون‌های شعر ایران تهیه‌شده است.

او در این روزها که کم‌کار شده است، با نشریه‌ی “فصل رویش” همکاری تنگاتنگی دارد. و معتقد است؛ جای چنین نشریه‌ای‌ا برای نوجوانان عمیقاً خالی بوده است”.

Scroll to Top