اسم ابوریحان بیرونی رو که میشنوی، شاید اول به فکر یه دانشمند قدیمی بیفتی که فقط با ستارهها و سیارهها سر و کار داشته، ولی جالبه بدونی که بیرونی نه تنها دانشمند و منجمی بینظیر بود، بلکه یه پژوهشگر واقعی در دنیای فرهنگها و مردمشناسی، علوم انسانی، معرفت و خردگرایی هم به حساب میاد. بله، درسته! بیرونی یه جورایی شبیه به جهانگردهای امروزی عمل کرده، با این تفاوت که از دل فرهنگها و باورها و فلاسفهی مختلف گذرکرده و علوم بسیار مفیدی عرضه داشته.
ابوریحان بیرونی و فرهنگ عامه!
ابوریحان بیرونی فقط به دیدن و شنیدن بسنده نکرد. اون عمیقتر از هر کسی به بررسی و پژوهش درباره فرهنگها و اعتقادات مختلف پرداخت. هر جا که میرفت، با مردم صحبت میکرد، رسم و رسومشون رو میدید و تلاش میکرد دلیلی برای باورها و فلسفه زندگیشان را بفهمد. یعنی به معنای واقعی کلمه یه مردمشناس و پژوهشگر واقعی بود، کسی که به دنبال فهمیدن و احترام به اختلاف فلسفه و تفکر انسانی بود.
بیرونی با اینکه در قرنها پیش زندگی میکرد، دیدگاهی بسیار باز و پیشرفته داشت. وقتی به هند سفر کرد، با دقت فرهنگ و مذهب هندوها رو بررسی کرد و بدون اینکه قضاوت کنه یا تحقیرشون کنه، سعی کرد با نگاهی علمی و انساندوستانه درکشون کنه. این نشون میده که بیرونی چقدر به ارزشها و باورهای مختلف اهمیت میداد و معتقد بود که هر فرهنگی، داستانی برای گفتن داره و ارزشمنده.
ابوریحان بیرونی، الگویی تمام عیار!
برای نوجوانهای امروزی که عاشق کشف و ماجراجویی هستن، ابوریحان بیرونی میتونه الگوی جذابی باشه. اون به ما یاد میده که همیشه باید کنجکاو باشیم و دنیای اطرافمون رو با ذهنی باز و قلبی بزرگ ببینیم. مهم نیست از کجا اومدیم یا چه باوری داریم؛ چیزی که اهمیت داره، اینه که بتونیم از همدیگه یاد بگیریم و به تفاوتهای یکدیگر احترام بزاریم و باهم رشد کنیم. تفاوتها را درک کنیم و محترم بشمریم.
در واقع، ابوریحان بیرونی یه جورایی فراتر از زمان خودش زندگی میکرد. اون فهمید که مردمشناسی فقط مطالعه فرهنگها نیست، بلکه یه راهه برای نزدیکتر شدن به همدیگه به نوعدوستی و همدلی، برای فهمیدن اینکه چه چیزی ما رو انسان میکنه و چهطور میتونیم با هم در این دنیای بزرگ زندگی کنیم.
باور ابوریحان بیرونی به انسانیت!
پس در روز مردمشناسی و بزرگداشت ابوریحان بیرونی، بیایم از این دانشمند بزرگ یاد بگیریم که چهطور با احترام و علاقه به دنیای اطرافمون نگاه کنیم. مثل این بزرگوار، به دل فرهنگها و باورها سفر کنیم و سعی کنیم از هر چیزی که میبینیم، چیزی یاد بگیریم. اینجوری نه تنها دنیا رو بهتر میفهمیم، بلکه آدمای بهتری برای دنیا خواهیم بود.
تعریف فتوت و جوانمردی از نگاه ابوریحان بیرونی:
- مسئولیت کارهای خود را در مقابل دیگران به عهده بگیرد
- گشادهدستی و میهمان نوازی نسبت به دیگران: یعنی فرد نباید درمال خود بخل بورزد و دیگران را بیبهره سازد.
- خوشرویی در مقابل همگان درهرحال
- درستکاری و همدلی با دیگران
- اجازه ندهد تا به کسی صدمه برسد
- بدون هیچ چشمداشتی به همه کمک کند.
معرفی کتاب:
-ابوریحان بیرونی از مشاهیر خندان
نویسنده: حمید عبداللهی
- آشنایی با ابوریحان بیرونی
نویسنده: مهروش طهوری
- تورتیافلت
نویسنده: جان اشتاین بک
مترجم: صفدر تقی زاده
- فرزندان سانچز
نویسنده: اسکار لوییس
مترجم: حشمت الله کامرانی